Miekoeksebrug

Monument
Oirschot is rijk aan monumenten en bezienswaardigheden. Een daarvan is de Moekoeksebrug over het Wilhelminakanaal, vlakbij de Camperplaats.

Bij de aanleg van het Wilhelminakanaal werden in Oirschot twee hoge betonnen bruggen aangelegd en één ophaalbrug. Één van de twee betonnen bruggen was ter hoogte van waar nu de Miekoekse brug ligt. De nu stalen brug ligt op de oude landhoofden van de oude kapotte brug. Vroeger werd die de Moleneindse brug genoemd, die op het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is opgeblazen. In de volksmond wordt het een Bailey-brug genoemd, maar eigenlijk is het een Callender-Hamilton bridge. Uitvinder is een ingenieur uit Nieuw Zeeland en hij had er patent op. Later heeft een Engelse kapitein (Bailey) het systeem gebruikt voor het bouwen van noodbruggen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hamilton kreeg een vergoeding van 14.000 pond omdat men (aanvankelijk wederrechtelijk) het patent had geschonden.  

Het verhaal gaat dat de Miekoekse brug zijn naam te danken heeft aan Mietje Koek die met haar ouders vanuit het oosten van het land naar Oirschot verhuisde. Tijdens de aanleg van het Wilhelminakanaal woonde Mietje in de buurt en schonk zij af en toe een kopje koffie of borreltje in voor passanten.
Toen de brug werd gebouwd, moest de familie Koek wijken. Zij is later in de dr Feijstraat in Oirschot gaan wonen.
Als eerbetoon werd hij naar hen vernoemd,